07 d’agost 2007

És una comèdia?

A quin gènere pertany? Normalment es representa com un drama. Les versions més conegudes (com el film de Malle) tenen un to greu, però no acab d'estar convençut d'aquesta visió. I que consti que som un admirador del film. Alguns crítics parlen de tragicomèdia i el mateix Txèkhov subtitula l'obra com a "escenes de la vida rural en quatre actes". A més, la primera versió que va escriure de "Vània", titulada, "El bruixot dels boscos" sí que és definida coma comèdia per l'autor.

La insistència a penjar a Txèkhov l'etiqueta d'autor avorrit i transcendent segurament té el seu origen en Stanislavski, que el convertí en l'autor representatiu del seu mètode. Abans d'això, Txèkhov era sobretot un humorista i un mestre del relat breu. Després i per culpa del senyor Constantin, ha hagut de patir comentaris com aquell que el defineix com a autor de drames sobre mobles: personatges asseguts en ells i que es comporten com a tals. A nosaltres, de moment, el que ens costa és posar-nos seriosos als assajos. Mira tu.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona idea, això del blog. Molt cuidat. Té el seu morbo, això de veure els assajos. No en sé molt, de teatre, però fa ganes veure l'obra.

Toni

gorilla ha dit...

ah! és ver, fa molta calor. esperem que no en faci tanta com aquell any que va fer calor! uff! quina calor! devia ser el 97?